Veteölen en ljus överjäst öl!

Veteöl eller som den också kan kallas för; vitöl eller som den heter på tyska, Weissbier och är överjäst. I denna ölsort används inte bara malt från korn utan dessutom malt från sädesslaget vete. Därför kallas det för veteöl.

När det bryggs öl i södra Tyskland är malten från vete betydligt högre än på andra bryggerier som brygger veteöl. Där är det nästan upp till 50 % vetemalt som används i deras ölbryggning. Ölet kallas oftast för Weizenbier (veteöl).

De vanligaste ölsorterna av veteöl är Weissbier och Witbier. Det bryggs andra varianter på veteöl också, som de varianter som är sura; Lambic, Berliner, Weisse och Gose.

Varför det används så mycket vete beror helt och hållet på att det ger en mildare smak, friskare smakton och beskheten från humlen är inte så hög. Därför får veteölet en smak som domineras av fruktiga aromer.

För att servera veteölet behövs ett högt glas för att kunna klara av allt skum som malten från vetet skapar. I Tyskland gör man skillnad på de olika veteölen; Mit Hefe, med jäsfällning, och Kristall som är en klar öl där alla jästfällningarna har filtrerats bort. Det förekommer också veteöl som är mörkt och dessa är i regel alltid Mit Hefe.

I Belgien bryggs också veteöl och den ölsort som är mest känd är Hoegaarden. Tyskarna får endast krydda sitt öl med humle, medan de i Belgien utvecklat att krydda ölen till en konst. I det belgiska veteölet används ett omältat vete (som är olagligt i Tyskland) och dessutom olika kryddor som till exempel koriander och pomerans. Veteölet i Belgien kallas det för Witbier eller Bière blanche, som är det flamländska och franska namnet för vitöl.

De amerikanska veteölsorterna skiljer sig från de europeiska sorterna då man i Amerika inte använder samma typ av jäst. Samtidigt som de heller inte har den tyska typiska syrligheten och nejlikatonen eller kryddat som veteölen i Belgien.

Veteöl är en ljus smakrik öl!