Stout, en mörk öl

Stout är en mycket mörk öl och är i princip svart och är typen överjäst öl. Denna ölsort är mycket vanlig i Storbritannien och på ön Irland. En stout känns igen på att det finns en stor mängd rostad malt och dessutom omältat korn, dessa två används sedan i processen för att brygga ölet. Det är det som ger den extremt mörka färgen.

Denna ölsort kommer från början ursprungligen från Irland och det var bryggeriet Guinness som lanserade sin Stout-Porter. Den stout som kommer från Irland brukar kallas för Irish Stout eller Dry Stout för att kunna skilja den från den engelska varianten på stout. Den engelska stouten skiljer sig jämfört med den irländska i att den är sötare. Det beror på att Irish Stout har en viss del av omältat rostat korn i sin öl vilket gör att ölet blir mindre sött än dess släkting öl typen porter.

Det finns olika undertyper till stouten:

  • Irisk Stout eller Dry stout som till exempel Guinness ölsorter – Murphy´s och Beamish med alkoholhalten på cirka fyra procent.
  • Imperial Stout, kommer från London, som är tillverkad för att exporteras. Det är denna stout som är förebild för svensk, dansk, polsk, finsk, baltisk och rysk porter.
  • Milk Stout eller Sweet Stout som där har tillsatt laktos.

Innan 1990-talet såldes bara stout på pubarna, men sedan kom kvävegaspatronen, som gjorde att det gick bra att sälja stout på burk och flaska, vilket gjorde att det gick att få rätta skummet.

Tar man ett glas Imperial Stout ihop med choklad, passar dessa två ihop riktigt bra. Det har till och med bryggts en stout med chokladsmak. Den kallas för Young Double Chocolate Stout. Sedan är det naturligtvis en smaksak om man gillar den typen av öl, med eller utan choklad.

Stout är perfekt för den som gillar mycket mörk skummande öl!