Lageröl – en öl som har funnits länge!

Lagerölen har funnit i flera årtionden och är den vanligaste ölsorten. Ursprungligen kommer ordet lager från tyskans ”att lagra”. Namnet fick ölet eftersom det klarade av att lagras betydligt längre än de ölsorter som är överjästa.

När ett lageröl jäser sker det på en väldigt låg temperatur, i alla fall förhållandevis vad man annars brukar jäsa ölen i. Jäsningen sker mellan 6 – 12 grader Celsius. Det innebär att jäsningen tar längre tid, vilket betyder att jästcellerna sjunker ner till bottnen i ölkaret. Lagerölen är därmed ett underjäst öl.

När det gäller lageröl finns det tre olika huvudtyper i Sverige som ger variationer i ölsorten. Det finns Münchentyp som är en mörk öl med arom av malt, svag humle och lågförjäst. Dessa ölsorter kallas i Sverige för bayersk öl.

Pilsnertyp som är en ljus typ, beskhet av humlen, högförjäst. Dessutom torr och besk, men framför allt mycket ljus.

Wienertyp som är en blandning av de två övriga typerna. Den har en smak som är halvsöt, nötaktig och rödaktig.

Utöver dessa tre typer av lageröl så finns det en ölsort som märks Schwarbier, som har en mycket mörkt brun färg och med brända smaktoner i en stor kropp. Bocköl som är den starkare typen av lageröl, den har en alkoholnivå på över 7 % och denna typ av öl är lite sötare och har smaktoner av russin och marsipan.

I Danmark är en lageröl en öl som liknar den ursprungliga München- eller bayerska typen. Denna ölsort har en mer utpräglad maltkaraktär jämfört med en pilsneröl. Smaktonerna ligger mer åt det sötare hållet och med en liten doft av den beskhet man får från humlen, samtidigt som den danska lagerölen är lite fylligare.

Lagerölen är den öl som det bryggs mest av och folk tycker bäst om. Allt är naturligtvis en smaksak!