Att dricka kall öl är en njutning, speciellt när det är varmt ute. Ölsorterna som finns i världen går inte att räkna men något som kan vara intressant att veta är var vilka ölsorter kommer ifrån och hur dessa tillverkas för att tillfredsställa alla öldrickare.

En ale till exempel är en överjäst öl och att en färsköl inte betyder,att den inte håller särskilt länge. För en ölälskare kan det vara svårt att hitta i den djungel av de olika ölsorter det finns. Men ett trevligt sätt är helt enkelt att prova sig fram, kanske anordna någon ölprovning med några kompisar.

Då kan ni ha nytta av den information som går att läsa om här, att exempelvis en stout är mörk för att malten är rostad och att den har sitt ursprung från Irland. Eller varför starkölen kallas som den gör i Sverige med mera.

Något som kan vara intressant om man vill lära sig mer om öl och dess tillverkning är att antingen besöka ett minibryggeri som ligger lokalt eller gå på någon av ölmässorna som anordnas runt om i Sverige. Då har man chansen att dels få smaka alla de ölsorter som presenteras och vilket bryggeri som ligger bakom ölet man nyss provat.

Besöker man ett bryggeri får man vara med om hela processen hur man brygger ett öl från början till slut. Oftast brukar dessa visningar sluta med en provsmakning av bryggeriets olika ölsorter.

Öl är en intressant dryck, inte bara att dricka den, utan också historien bakom alla dessa ölsorter gör ölen så mycket mer intressant.