Färsköl – en öl eller inte?

Färsköl, vad är det för sorts öl egentligen? Från allra första början kallades öl för färsköl om den hade jäst klart men inte blivit lagrad. En annan benämning på denna öl är grönöl. En färsköl är en öl som inte har blivit pastöriserad och filtrerad innan den buteljeras. Den har lika lång hållbarhet som andra ölsorter. Det finns i och för sig andra sorters öl som inte heller har blivit filtrerade och pastöriserade och som säljs på Systembolaget, utan att kallas för färsköl.

Alla ämnen som uppkommer under en jäsnings- och lagringsprocess är kvar i ölet. Detta gör att färsköl har mycket mer smak av öl så att säga. I färsköl används det endast naturliga ingredienser och det är helt och hållet utan artificiella smaktillsatser.

Färsköl går att dricka direkt efter att det har bryggts klart, men numera lagras färsköl mellan 4-8 veckor, allt för att ölet ska få tid att mogna i sina smaker och aromer innan det tappas upp på flaskor och säljs till konsumenterna ute i butik.

När det gäller förvaring av färsköl, och för att få den bästa möjliga hållbarheten, bör flaskorna förvaras mörkt och svalt. Det är därför färsköl oftast tappas på mörka flaskor på bryggerierna, som ett led i att öka hållbarheten.

Färskölen blir alltid grumlig på botten av flaskan. Detta eftersom ölet inte har gått igenom filter eller pastöriserats, vilket betyder att alla de naturliga fällningarna är kvar vid buteljeringen och efter ett tag samlas på botten av flaskorna. En helt och hållet naturlig del i processen för lagringen av ölet.

När färskölen sedan dricks, kan man vända flaskan försiktigt upp och ner innan den öppnas. Det innebär att all fällning i ölet fördelas och ger en ännu bättre smakupplevelse. Vill man undvika det och få ett öl som är klart, så hälls ölen försiktigt upp i ett glas och bottensatsen stannar kvar i flaskan.

Färsköl är en smakupplevelse utöver det vanliga!