Alkoholfri öl – en öl fylld av smaker!

En alkoholfri öl behöver inte betyda mindre bra bara för att den smakbärande alkoholen är borta. Numera lägger bryggerierna mer och mer tid på att brygga öl utan alkohol. Det är mycket på grund av den nya tanken att folk vill leva mer hälsosamt. Alkoholen prioriteras ofta bort från drycker då.

Detta gäller även utanför Sveriges gränser, att fler bryggerier hakar på trenden att ha minst en ölsort som är alkoholfri. Efterfrågan och det ökande intresset för just detta har ökat markant bland konsumenterna.

Det finns olika sätt hur bryggerierna tar bort alkoholen som bildas när ölet jäser och att på bästa sättet brygga öl för att inte överstiga alkoholgränsen. Antingen filtrerar man bort alkoholen med hjälp av ett membran, ungefär som en omvänd osmos.

Eller så kan man använda sig av det som kallas kallkontakt-metoden, då man efter att har tillverkat en vört som kylts ner, tillsätter jäst. Vörten sätter igång jäsningsprocessen. När alkoholhalten har nått gränsen 0,5 procent avbryts jäsningen. Denna metod är både billig och framför allt bra för att ölet får så mycket mer smak.

Det andra sättet som bryggerierna använder sig av, är att destillera ölen. Risken finns att ölen får en kokt karaktär. Alltså att alkoholen kokas bort. Bryggerierna blir bättre och bättre på att ta vara på maltens och humlens smaker, utan att använda alkoholen för att höja smaken på ölet.

För att räknas som en alkoholfri öl ska den max ha 0,5 procent.

Det är ingen nyhet att brygga en öl med mycket smak och inte så mycket alkohol. Eftersom bryggerierna i Sverige redan är vana vid att brygga lättöl, har de inga större problem att brygga öl utan alkohol. En metod som bryggerierna redan använder, är springmäsking; en metod som bara används för just lättölsbryggning och ger goda smaker och fyllighet i ölet.

Alkoholfri öl är perfekt för den som inte får dricka alkohol men tycker om öl!