Ale, ett överjäst öl
Egentligen är Ale ett modernt uttryck för öl som har jäst för länge. Att tillverka ale är en mycket gammal och beprövad metod att brygga sitt öl på, till och med äldre än lageröl. Genom att se till att vörten jäses under höga temperaturer för att ge ölet en mer komplex och sammansatt smak, får man ale.
Överjäst öl bildar ett mycket tjockt jässkum överst i ölkaret då ölet jäser, vilket har gett namnet till begreppet överjäst öl. Man gör oftast malt på vete, med det förekommer också de andra sädesslagen som råg och havre.
Några av de gamla svenska ölsorter som är överjäst öl är svagdricka och svensköl. I och för sig är dagens svagdricka helt enkelt en underjäst mörk öl som det har tillsatts lite sötma i.
När lagerölen började slå genom på 1800-talet, försvann i princip alen helt och hållet, utom i Storbritannien. Alen har gjort sitt intåg på nytt på ölmarknaden under de senaste 20 åren eftersom intresset för öl har ökat betydligt bland öldrickarna.
Detta har inneburit att flera av de gamla alesorterna börjat bryggas igen, plus att nya alesorter har dykt upp på ölmarknaden. Bland alla dessa alesorter finns ett stort utbud av olika varianter. Exempel på det är den klassiska Pale Ale av engelsk typ; bärnstensfärgad ljus med mycket skum med smaktoner av frukt och humle som är bitter. Portern och Stout som är helt svarta ölsorter med mycket smak, som oftast går i smaktonerna åt kaffe, choklad och nötter är andra exempel.
Belgien är det land som experimenterar mest att tillverka ale, allt från tillverkningsmetod, ingredienserna till att testa olika sorters kryddningar. Det sydtyska veteölet har nyanser på sitt ale, allt från vita till svartbruna och är syrliga och släcker törsten.
Ale är för den öldrickare som gillar ett öl med mycket smak!